Hardcore Henry

“You… little… pussy.”

De noot wordt meteen gezet. De fraaie openingstitels in deze POV-film tonen aan dat er keihard geknokt gaat worden. De toch wel onbehaaglijke credits worden mooi gecontrasteerd met stijlvolle cinematografie en muziek van The Stranglers. Dat HARDCORE HENRY je gaat meenemen op een dolle rit staat als een paal boven water. Het eerste kwartier alleen is om je vingers bij af te likken. Er is een korte introductie, niet lang daarna gevolgd door actie en in dit alles krijg je genoeg informatie om door te gaan.

MV5BMjI5ODI2MzU2NF5BMl5BanBnXkFtZTgwMjI0MTk5NzE@__V1__SX1220_SY551_

Het minieme verhaal is niet meer dan een kapstok om er de vecht- en actiescènes aan op te hangen en dat is helemaal niet erg, integendeel. De hele opzet is er om je mee te sleuren in de ene actie na de andere. Doch wordt het niet repetitief en zijn er genoeg – al lijken het er weinig – rustpunten om op adem te komen. Uitputtend wordt het voor jezelf zelden. Het is geen immersieve ervaring, je blijft bewust van de afstand tussen jezelf en Henry. Dit wil niet zeggen dat je je niet betrokken voelt, want weggaan lukt je niet. Je moet mee. Jij kijkt naar waar Henry kijkt. De finale confrontatie moet je samen met hem aan.

Dit conflict waarin je zit, is met AKAN, een naam die perfect zou passen in de gamewereld. De villain zelf heeft ook nog eens de vereiste kwaliteiten om zich met cyberHenry te meten. Tel daarbij dat AKAN zeer over the top ageert en je zit met een memorabele baddie. En casten kan men als de beste, want ook Haley Bennett (Estelle) en een niet nader genoemd acteur in een cameo, zijn sluw uit de vijver gevist. Niettemin worden ze weggeblazen door Sharlto Copley (Jimmy) die – wat anders? – opnieuw bewijst wat een krachtig acteur hij is. Hij krijgt de ruimte om zijn veelzijdigheid te tonen. Of hij nu een soldaat speelt, een hippie, kreupele of zwerver, bij elk typetje showt hij zijn talent en benut hij zijn uitstraling.

Hardcore-PPSh41

Jimmy en zijn (flauwe) grapjes geven de film de nodige charme en gekheid mee en dat het zo goed past in een harde film als deze, toont aan dat hij een tour de force is. Werkelijk ondergewaardeerd in de filmwereld, maar zijn talent wordt stilaan ontdekt.
Hoe hard de film ook mag zijn, het blijft luchtig. We worden eraan herinnerd dat we het allemaal niet zo serieus hoeven te nemen. Dit komt vooral tot uiting door de scène waarin een niet nader genoemd dier kort aan bod komt en je (in positieve zin) bij blijft. Mede doordat het zo komisch wordt geaccentueerd door de muziek.

De tussentijdse aanvaringen met AKAN bouwen de spanning op en geven Henry een uitputtingsslag tegen de finale confrontatie. De tweede ontmoeting met AKAN kwam erg onverwachts en als kijker ontsnapt een “Oh-oh”-gevoel. De spanning wordt vakkundig opgebouwd en de speelse manier waarop AKAN omgaat met zijn vijand, maken de spectaculaire rit nóg leuker.

HARDCORE HENRY is geen perfectie, maar het is een mijlpaal in de filmgeschiedenis waar toekomstige filmmakers ongetwijfeld hun mosterd zullen halen.

“You… little… pussy.” De noot wordt meteen gezet. De fraaie openingstitels in deze POV-film tonen aan dat er keihard geknokt gaat worden. De toch wel onbehaaglijke credits worden mooi gecontrasteerd met stijlvolle cinematografie en muziek van The Stranglers. Dat HARDCORE HENRY je gaat meenemen op een dolle rit staat als een paal boven water. Het eerste kwartier alleen is om je vingers bij af te likken. Er is een korte introductie, niet lang daarna gevolgd door actie en in dit alles krijg je genoeg informatie om door te gaan. Het minieme verhaal is niet meer dan een kapstok om er…

Review Overview

Muziek - 7.5
Actie - 9
Sfeer - 7.5
Scenario - 7.5
Montage - 9

8.1

Beoordeling: Je herinnert je niets. Dit komt omdat je net bent teruggebracht uit de dood door je vrouw. Ze vertelt je dat je naam Henry is en dat je nu een cyborg bent. Vijf minuten later wordt je vrouw ontvoerd door Akan, een psychotische tiran met telekinetische krachten en een leger huurlingen. Je bent in Moskou, een stad die je niet kent en waar iedereen je dood wil. Iedereen, behalve een mysterieuze Britse kerel genaamd Jimmy. Hij is misschien een vriend.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*